Nasihat daripada Alwi Adam

Saya kongsikan nasihat daripada seorang Penasihat Kewangan yang saya ikuti tulisannya di fb..

Didik Isteri Bijak Kewangan, Takut Ada Hibah Takaful pun Tak Berguna.

Alkisah sekiranya si suami telah ok dalam kewangan, pastinya beliau tahu kepentingan merancang dan membina perancangan kewangan holistik.

Contoh, si suami pun subscribe takaful. Dihibahkan ke isteri.

Berapa nilai perlindungan? Si suami cerdik pandai ini menggunakan sifir 212C untuk capital protected method.

C = expenses bulanan. Katakanlah 3000.

Nilai perlindungan 212C = RM 636 ribu.

Kenapa 200C? Sebab nanti waris dapat 3 ribu sebulan. Bagaimana kiranya? Hehe..

Nak dijadikan cerita si suami tak panjang umurnya, pergi menghadap Ilahi.

Pampasan hibah takaful 636 ribu terus kepada isteri.

Disinilah banyak broken link berlaku.

Duit diterima sedebuk tak pernah dialami sebelum ini. Nasihat dan wasiat suami ingat ingat lupa.

“Ayang, duit takaful kalau dapat lepas abang tiada ni simpan dan labur pokoknya (capital), dan gunakan hanya hasilnya (dividen).”

Begini rasional si suami alumni DIY360 ini.

Pampasan 636 ribu ambillah dulu setahun belanja 3 ribu x 12 bulan = 36 ribu. Dan serta merta bakinya 600 ribu simpan dan laburkan.

Dengan assumption pulangan paling rendah 6%, selepas setahun pulangan yang dapat adalah 36 ribu, cukup untuk belanja tahunan ( bulanan 3 ribu).

Maka kebijaksanaan si suami mengatakan biarlah pokoknya kekal dan gunakan sahaja hasilnya yakni dividen.

Sepatutnya cerita berakhir happily ever after..

Namun si isteri ingat ingat lupa. Dulu suami mengajaknya belajar kewangan dia datang berat hati. Entah apalah merepeknya penceramah ini.

Duit 636 ribu ini hendak buat apa?

Oh lupa, rumah ini perlu kelihatan cantik dan rapi. Apa salahnya ditambah mana tak kena di mata?

Dulu dengan suami, naik kereta tidak selesa. Maklumlah konon buatan negara.

Apalah salah berVellfire..duit kan ada?

Adik beradik sedara mara ramai yang tahu dia sudah berduit. Anaknya ramai namun..

Abangnya mahu pinjam buat modal niaga. Ratus ribu jugalah..

Adiknya mahu pinjam beli kereta.

Ayahnya mahu pergi umrah kali kelima.

Semuanya minta pada dia..

Maka tak sampai setahun habislah duit yang disangka banyak.

Hancur berkecai visi dan misi arwah suami.

Angkara jahil dan lupa diri..

Elok elok financially free, dah kena merempat minta belas ihsan orang lain..

Untung kalau ada kerja sendiri..

——————

Dekat sini tuan penasihat nak bagi amaran..

Duit hibah takaful bukan untuk joli. Bukan juga untuk nak berlagak jadi ceti.

Tapi simpan dan labur untuk kegunaan umur yang berbaki. Anak anak masih panjang lagi umur untuk diawasi.

Amanah suami harap tidak dikhianati.

Sekian coretan pada Jumaat pagi..

Nak merancang kewangan, jumpalah abam.

Telegram.me/alwiadam Your Preferred Financial Planner.

#TheSophisticatedInvestor MN

Share kan cerita ini moga ada manfaat untuk semua…Didik Isteri Bijak Kewangan, Takut Ada Hibah Takaful pun Tak Berguna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: