Bayaran Ceramah Agama 


Dalam kuliah zohor oleh Ustaz Amran Bollywood di tempat kerja saya, beliau ada berkongsi tentang beberapa jemputan ceramah yang beliau dapat. 
Dalam jemputan ceramah tersebut, pihak yang menjemput turut sama menyatakan jumlah bayaran yang akan diberikan kepada Ustaz Amran. Ribu-ribu jugak la bayarannya.

Ustaz Amran beritahu, mana-mana jemputan ceramah yang ada dinyatakan berapa bayarannya, beliau akan tolak. Bimbang niat bertukar daripada hendak menyampaikan ilmu kepada mengejar bayaran ceramah.

Terkejut saya mendengarnya. Ingatkan seorang Ustaz yang sering kali keluar TV hanya menerima jemputan yang bayarannya 4 angka. Rupanya tidak. Beliau lebih dahagakan jemputan yang tidak dinyatakan berapa bayarannya sebab bagi beliau, rezeki dirinya telahpun diatur oleh Allah SWT. 

Alhamdulillah. Masih ada lagi golongan agamawan yang meletakkan kepentingan mengajak orang kepada Islam melebihi bayaran yang beliau akan terima. 

Terima kasih wahai Ustaz. Isi ceramah Ustaz saya memang tak ingat tetapi tauladan Ustaz tentang rezeki itu adalah aturan Allah SWT pasti saya akan ingati sampai bila-bila.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: