Goods and Service Tax

image

Kecoh tentang GST sekarang. Si menteri dgn CGPA 3.85 tidak habis—habis dengan kenyataan bodohnya mempertahankan GST yang katanya boleh menurunkan harga barang.

Hakikatnya, rakyat terpaksa membayar harga yg lebih tinggi apabila berbelanja. Itupun menteri dgn CGPA 3.85 berkeras mengatakan GST sepatutnya menurunkan harga barang. Katanya ini semua salah peniaga kerana menaikkan harga barang setelah cukai 6% yg dikenakan ke atas mereka boleh di ‘claim’ semula dari kerajaan.

Kemudian timbul pula isu top up. Sebelum GST menteri dengan CGPA 3.85 mengatakan bahawa harga top up tidak akan naik tetapi kekal pada harga seperti sebelum GST. Selepas GST harga top up naik sebanyak 6%. Dua tiga hari kebelakangan ini, pihak KASTAM dan SKMM pula berbalah dengan memberikan kenyataan yang saling bercanggah antara satu sama lain tentang harga top up bermula 1 Mei 2015.

Tidak reda dengan isu GST, kecoh pula dengan majlis perkahwinan anak perempuan pemimpin negara yang dibuat secara bermewah-mewahan. Rakyat bawahan entahkan makan entahkan tidak, orang-orang di atas sana seperti tidak kisah untuk berbelanja sesuka hati.

Apala nak jadi dengan negara Malaysia ni. Segala hasil bumi kurniaan Allah SWT ada di sini. Namun masih tercari-cari pemimpin yang betul-betul merasai denyut nadi rakyat. Susah sama-sama. Senang sama-sama.

Semoga Allah SWT menggantikan pemimpin sedia ada dengan yang lebih baik.

Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: