Mereka yang tidak perlu membaca Al-Quran

Semua orang Islam yang beriman perlu membaca Al-Quran. Tidak kiralah siapa dia, berapa usianya, apa kedudukannya, banyak mana hartanya kerana di sisi Allah SWT, bukan itu yang menjadi penentu kemuliaan kita.

“Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kalian disisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa diantara kalian. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mendengar,” (Al-Hujurat:13)

Allah SWT telah menyatakan dengan jelas bahawa hanya taqwa yang akan menentukan kemuliaan kita di sisi-Nya. Salah satu jalan untuk mendapatkan taqwa ialah dengan berdampingan dengan Al-Quran yang telah Allah SWT turunkan sebagai manual hidup kita.

Apabila dikatakan manual hidup, semua orang mesti membacanya dengan teliti untuk menjalani hidup ini dengan selesa. Ibarat kita sedang belayar di lautan yang ada disediakan manual perjalanan yang serba lengkap. Ada dinyatakan dengan jelas bila hujan akan turun, bila ribut taufan akan melanda, laluan mana yang selamat. Jesteru jika kita membaca manual tersebut dengan teliti dan mengikutinya satu persatu, pasti pelayaran kita akan lebih selesa. Sebaliknya jika kita tidak membacanya dengan baik, sudah pasti kita tidak dapat mengikuti segala saranan dan panduan yang telah jelas dinyatakan. Dengan itu, pelayaran kita akan menjadi sukar bahkan mungkin karam di tengah lautan.

Bagaimana pula bagi mereka yang telah menghafal huruf demi huruf manual tersebut? Pasti lebih mudah bagi mereka kerana tidak perlu lagi membaca. Hanya perlu diulang hafalan supaya tidak lupa dan mudah untuk diaplikasikan apabila perlu.

Sama juga halnya bagi mereka yang telah menghafal Al-Quran. Mereka tidak perlu lagi bersusah payah membuka kitab Al-Quran. Mereka hanya perlu mengulang hafalan mereka agar tidak lupa. Mereka perlu belajar pelbagai lagi ilmu supaya hafalan mereka tidak sekadar hafalan tetapi mampu digunakan sebagai panduan dalam kehidupan sehari-hari.

Saya berbangga melihat ramainya anak-anak muda yang menunjukkan minat yang tinggi untuk menghafal Al-Quran, sesuatu yang saya sendiri tidak mampu lakukan walaupun ketika di alam persekolahan dahulu, untuk menghafal sesuatu adalah mudah bagi saya.

Mudah-mudahan kita semua sentiasa berdampingan dengan Al-Quran sebagai salah satu cara kita bertaqwa kepada Allah SWT. Kalau malas membaca Al-Quran, hafallah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: