Di mana letaknya pasangan kamu

Ada orang hendak kahwin sampai 4, namun sampai kini 1 isteri pun belum ada lagi. Apabila ditanya tentang kenapa saya tidak terfikir mahu kahwin lagi 1, saya hanya katakan, perkahwinan bukan segalanya tentang yang indah-indah sahaja. Ada banyak jerih pahit yang membaluti sebuah ikatan perkahwinan.

Salah faham. Keutamaan. Kewangan. Keluarga mertua. Masalah di pejabat. Kawan-kawan. Pihak ketiga. Ini adalah antara beberapa jerih pahit yang akan muncul mengganggu sebuah ikatan perkahwinan. Apabila muncul, kebijaksanaan amat diperlukan untuk menyelesaikannya.

Kalau dulu si lelaki kerap melepak di kedai mamak minum-minum dengan rakan-rakan sambil menonton bola, selepas kawin pastinya kegemaran tersebut tidak boleh dilakukan lagi. Kalau dulu berhari-hari pergi memancing, sesudah kawin pasti hobi seperti itu perlu dikurangkan kepada hanya beberapa jam. Jangan gunakan ‘hak’ sebagai ketua keluarga untuk menjadi autokratik. Segalanya ikut suka si suami. Tidak boleh begitu. Apa yang suami suka belum tentu si isteri juga suka. Berkompromilah. Jangan pinggirkan si isteri. Utamakan isteri dan keluarga melebihi kawan-kawan. Redha isteri penting untuk ke syurga nanti.

Bagi kaum hawa pula, jika sebelum berumah tangga kerap ber’window shopping’ dengan kawan-kawan sehingga berjam-jam, selepas berkahwin, hal yang sedemikian mestilah dielak. Dahulukan suami dan keluarga dalam segala hal kerana redha suami amat penting untuk si isteri ke syurga nanti. Jangan sakitkan hati suami hanya kerana mahu melakukan perkara-perkara yang kita suka. Apa yang kita suka tidak semestinya suami suka. Jadi berkompromilah.

Bukan mudah melayari bahtera rumah tangga. Si suami dan si isteri masing-masing ada kesukaan dan kehidupan sebelum berkahwin. Tidak semua kesukaan itu boleh dilakukan selepas berkahwin. Berkompromilah. Jadikan pasangan dan keluarga sebagai keutamaan dalam segala hal.

Semoga berbahagia. Bahagia di dunia adalah sesuatu yang mesti diperjuangkan. Ia tidak datang dengan sendiri.

Jadi si suami dan isteri, di manakah letaknya pasangan kamu? Selepas Allah Swt dan Rasul, adakah pasangan kamu berada selepas itu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: