Marhaban Ya Ramadhan bukan Ahl Wasahlan Ya Ramadhan

Ahlan Wasahlan dan Marhaban keduanya bererti selamat datang.

Namun penggunaannya berbeda sama sekali dan menjelaskan mengapa para ulama’ tidak menggunakan ahlan wasahlan untuk menyambut kedatangan Ramadhan bahkan sebaliknya menggunakan marhaban ya Ramadhan.

Ahlan berasal daripada ahl yang bererti keluarga manakala sahlan berasal daripada sahl yang bererti mudah. Sahl juga diertikan sebagai dataran yang rendah yang mudah dilalui. Oleh sebab itu ucapan ahlan wa sahlan walaupun adalah ucapan selamat datang, terdapat makna tersirat di sebaliknya iaitu “Anda berada dalam keluarga kami dan melangkahlah di dataran yang rendah ini dengan mudah”. Dengan kata lain, tetamu adalah tertakluk kepada beberapa peraturan dan undang-undang yang sedia ada dikuatkuasakan di rumah tersebut.

Sementara marhaban pula berasal daripada rahb yang bererti luas atau lapang. Oleh sebab itu ucapan marhaban adalah ucapan selamat datang kepada tetamu yang datang yang diterima dengan lapang dada, penuh kegembiraan serta dipersiapkan baginya ruang yang luasuntuk melakukan apa sahaja yang diingininya.

Jesteru mulai saat ini ucapkanlah Marhaban Ya Ramadhan…!!!

Source

M. Quraish Shihab (2007). Puasa. Dalam: Wawasan Al-Quran, Tafsir Tematik atas Pelbagai Persoalan Umat. Bandung:PT Pustaka Mizan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: