RON95 semakin hampir…

Menjelang 1 September 2009 penjualan petrol RON92 atau lebih glamour disebut sebagai minyak lama akan ditamatkan dan digantikan dengan petrol RON95 dengan harga RM 1.75 manakala petrol RON97 akan menjadi petrol premium tanpa subsidi dengan harga rm 2.00 seliter.

Setakat ini Petronas telah memperkenalkannnya di beberapa buah stesen minyak antaranya di Presint 9 dan Presint 9D putrajaya, BHP di Stesen Minyak Sungai Kayu Ara, Damansara dan Shell turut telah memperkenalkannya di salah satu stesen minyak kelolaannya.

Mungkin ada pengguna yang rungsing untuk bertukar kepada petrol RON95 ini kerana telah terbiasa menggunakan petrol RON97 selama ini. Walaubagaimanapun, Proton dan Perodua dalam sisipan Berita Harian hari ini (Jumaat, 14 Ogos 2009), Auto di muka surat 5 telah mengesahkan bahawa semua kenderaan keluaran mereka boleh menggunakan petrol RON95. Bagi kelisa import pula, semakan terhadap manual kereta perlu dilakukan.

Oleh sebab itu pemilik Proton dan Perodua tidak perlu risau untuk bertukar kepada petrol RON95 dengan pengesahan yang telah dibuat ini. Namun untuk memuaskan hati, semakan terhadap manual kenderaan masing-masing amatlah digalakkan.

Nantikan jelmaan petrol RON95 september ini…

Adios.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: