Menjelang 15 Sya’aban

Tentang kelebihan malam nisfu Sya’aban, ada hadis sahih daripada Mu’az Bin Jabal,

Allah menjenguk datang kepada semua makhluk-nya di malam Nisfu Sya’aban. Maka diampunkan dosa sekalian makhluk-Nya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan

(Riwayat Ibnu Majah, At-Thabrani dan Ibnu Hibban)

Al-Imam As-Syafie dalam al-Umm telah menyebut bahawa sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu malam Jumaat, malam Hari Raya Aidiladha, malam Hari Raya Aidilfitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya’aban.

Walaupun jelas besarnya fadhilat atau kelebihan malam nisfu Sya’aban, amalan menghidupkan malam tersebut tidak terjadi di zaman Nabi SAW ataupun para sahabat tetapi telah dilakukan oleh para tabi’in daripada penduduk Syam seperti Khalid Bin Ma’dan dan Makhul. Mereka beribadat dengan bersungguh-sungguh pada malam tersebut dan menjadi ikutan ramai orang pada ketika itu.

Antara amalan yang di lakukan ialah:

  1. Berqiamullail secara beramai-ramai di masjid
  2. Berqiamullail secara bersendirian di rumah masing-masing

Namun sayangnya umat Islam pada telah melakukan amalan bid’ah seperti solat sunat Nisfu Sya’aban dan membaca Surah Yaasin sebanyak 3 kali pada malam tersebut.

Al-Imam Nawawi dan Imam Ibnu Hajar telah menafikan akan kewujudan solat sunat Nisfu Sya’aban. Oleh sebab itu lakukanlah apa sahaja solat sunat yang sabit seperti Tahajjud, Witir, Istikharah, Hajat (walaupun masih ada pertikaian tetapi ada ulama’ yang menyokongnya) dan sebagainya.

Amalan membaca Yaasin sebanyak 3 kali pada dasarnya tidak menjadi salah kerana membaca Al-Quran itu adalah ibadah yang cukup besar pahalanya. Namun beriktikad bahawa amalan itu adalah sabit daripada baginda Nabi SAW adalah salah dan pelakunya hendaklah dinasihati dan diperjelaskan kedudukan sebenar amalan tersebut.

Jesteru sahabat sekalian marilah kita perbanyakkan amalan sunat di bulan Sya’aban ini sebagai persediaan menyambut kedatangan bulan Ramadhan tidak lama lagi.

Source

Abu Ahmad Yasin, Rahsia Keajaiban dan Kelebihan Bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan, m/s 115-116. Penerbit: Pustaka Azhar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: